Mærk efter om noget føles forkert

Som mennesker har vi brug for anerkendelse og tryghed og brug for at føle, at vi er en del af de fællesskaber eller grupper, vi indgår i. Derfor er vi programmeret til, at vi skal gøre meget for at tilpasse os normerne i de grupper, vi indgår i, og at vi skal forsøge at leve op til de forventninger, vi føler andre har til os.

Det er godt, at vi er villige til at tilpasse os i nogen grad – for hvis alle bare gjorde præcis, som de selv ville, ville det være meget svært at have velfungerende fællesskaber. Men vores ønske om at tilpasse os kan også blive for meget. Det kan nemlig betyde, at vi sommetider kommer til at glemme vores egne værdier og vores egne holdninger – for simpelthen at passe ind. 

Man kan komme til at mobbe
Det kan f.eks. ske, hvis vi er med i en gruppe, hvor det er normen, at man behandler nogle rigtig dårligt, f.eks. mobber nogle. Her kan vi komme til at være med til at mobbe, selvom vi faktisk synes, det er forkert - måske opdager vi ikke engang, at det er forkert - simpelthen fordi det er så vigtigt for os at passe ind og være en del af gruppen.

Derfor er det vigtigt, at vi lærer at mærke vores egne grænser – og det kan både vores krop, vores hjerne og vores følelser hjælpe os med.

Når det føles forkert
Nogle gange prøver din krop at advare dig om, at du er ved at gøre noget, du egentlig ikke selv har lyst til, eller som du godt ved er en dårlig idé. Måske hamrer hjertet, eller du begynder at svede. Måske ryster eller sitrer det i hænderne, du får ondt i maven eller bliver træt.

Hvis du mærker det, skal du stoppe op og tænke dig om en ekstra gang. Det kan også være, du bare kan mærke, at noget, du skal til at gøre, føles forkert – uden du rigtig ved hvorfor. Så er det også en god idé at stoppe op og tænke dig om. 

Spørgsmål til debat

1) Kan du komme i tanke om en situation, hvor du var ved at gøre noget/gjorde noget, der egentlig føltes forkert?

2) Kan du forestille dig en situation, hvor der bliver sagt noget til en person, som får ham eller hende til at føle sig ydmyget og foragtet, men som andre ikke ville reagere på? Hvorfor tror I, at vores grænser for, hvad vi kan tåle at sige til hinanden, og hvad vi kan klare at høre andre sige om os selv, er forskellige?

Lyt til kroppen

Hvis det sitrer i hænderne, hjertet hamrer, eller noget føles forkert, så stop op og overvej, om det er fordi du er ved at gøre noget, der måske er en dårlig idé?

Hvad siger hjernen?

Det helt særlige ved mennesker, i forhold til dyr, er vores evne til at analysere og tænke os om. Hvis vi er tvivl om, hvorvidt noget er en god idé, kan vi analysere på det. Vi kan f.eks. spørge os selv:

  • Overskrider situationen lovgivningen eller nogles rettigheder?
  • Hvordan mon de involverede personer oplever situationen?
  • Hvordan kan situationen tænkes at udvikle sig?
  • Hvad kan konsekvenserne af situationen tænkes at blive for de involverede?
  • Med udgangspunkt i det etiske kodeks herunder, er handlingen så problematisk rent moralsk?