Billeder du aldrig kan slette

Når du uploader et billede på f.eks. Instagram, kan du aldrig helt fjerne det igen. Du kan fjerne det fra din profil, men Instagram beholder det, og de har retten til at sælge det videre til andre. Instagram skal ikke spørge dig om lov, og de giver dig heller ikke penge for det.

Instagram gemmer alt, hvad du gør – også det, du sletter. Og også selvom du lukker din profil. De gemmer alt det, du uploader, alt det, du liker, alt det, du kommenterer – de gemmer også dine private beskeder. De gemmer det lige så længe, det passer dem, og de kan sælge det videre til andre.

Folk opgiver at læse betingelserne
Det er der rigtig mange, der ikke ved. Og det er, fordi Instagram har skrevet betingelserne, så de er så lange og svære at forstå, at folk opgiver at læse dem og derfor bare accepterer dem. Når alle andre har accepteret dem, er de sikkert rimelige nok, kan man måske tænke. Men er de egentlig rimelige?

I England har børneombudsmanden (The Children's Commisioner) bedt et advokatfirma om at oversætte Instragrams betingelser til almindeligt sprog. Bagefter bad ministeren en række unge om at læse det – og de var overraskede og forargede over, hvor urimelige betingelserne faktisk er. Vi har oversat den letlæselige udgave af betingelserne til dansk. 

Spørgsmål til debat

Er det okay at Instagram:

- Gemmer billeder, du har valgt at slette?
- Gemmer alt, hvad du foretager dig; billeder, likes, kommentarer og beskeder?
- Sælger dine oplysninger, f.eks. dine billeder eller private beskeder, videre til andre?

Ligger der billeder af dig på f.eks. Instagram eller Facebook, som du ikke har lyst til, at andre kan se, når du bliver voksen?

Dit digitale fodspor

Alt det, der dukker op, når man googler dit navn, er den mest synlige del af dine digitale fodspor. Mange arbejdsgivere googler på folks navn, inden de ansætter dem. Der kan også blive googlet på dit navn, hvis du f.eks. skal godkendes til at bo hos en værtsfamilie i forbindelse med et studieophold i udlandet.

Har du tænkt over...

  • At et billede af dig som 10-årig klædt ud som klovn til en fastelavnsfest aldrig kan slettes fra nettet og måske kan findes, hvis man søger på dit navn?
  • At du måske som voksen kan få problemer med, at folk kan google sig til nogle af de billeder, du uploadede som ung?