Instagrams betingelser

Englands børneombudsmand har bedt et advokatfirma om at skrive Instagrams betingelser på en måde, man kan forstå. Vi har oversat det til dansk.

1. Du har ret til at føle dig tryg, når du bruger Instagram.

2. Officielt ejer du de originale billeder og videoer, du poster, men vi har ret til at bruge dem og lade andre bruge dem, overalt i verden. Andre betaler os måske for at måtte bruge dem, og vi vil ikke betale dig for det.

3. Du er ansvarlig for alt, hvad du gør, når du bruger Instagram, og for alt, hvad du poster, også ting du måske ikke regnede med, f.eks. brugernavne, data og andre folks musik.

4. Vi går ud fra, at du ejer det, du poster, og at det, du poster, ikke bryder loven. Hvis det gør, og hvis du får en bøde, vil du være nødt til at betale bøden.

5. Selvom du er ansvarlig for den information, du lægger på Instagram, vil vi muligvis beholde, bruge og dele dine personlige informationer med selskaber, der er forbundet med Instagram. Denne information inkluderer dit navn, email-adresse, skole, adresse, fotos, telefonnummer, dine likes og dislikes, hvor du tager hen, hvem dine venner er, hvor ofte du bruger Instagram og al anden personlig information, vi finder, f.eks. din fødselsdag, eller hvem du chatter med, også i private beskeder (DMs).

Vi er ikke ansvarlige for, hvad andre selskaber gør med denne information.

Vi vil ikke udleje eller sælge din personlige information til andre (dvs. til selskaber, der ikke er forbundet med Instagram) uden din tilladelse.

Når du sletter din konto, beholder vi denne personlige information om dig og dine fotos, lige så lang tid som det er gavnligt for vores forretning. Du kan læse mere om dette i vores 'Privacy Policy'

6. Instagram er heller ikke ansvarlig for:
- Links på Instagram fra selskaber eller mennesker, som vi ikke har kontrol over, heller ikke hvis vi selv sender dig links'ene.
- Hvad der sker, hvis du forbinder din Instagram-profil med en anden app eller et andet website, f.eks. hvis du deler et billede, og den anden app gør noget med det eller tager dine personlige oplysninger.
- Værdien af den data, du bruger, når du bruger Instagram.
- Hvis dine fotos bliver væk eller bliver stjålet fra Instagram.

7. Selvom Instagram ikke er ansvarlig for, hvad der sker med dig og din data, når du bruger Instagram, har vi alligevel mange beføjelser (dvs. ret til at gøre mange ting):

- Vi sender dig muligvis reklamer, der vedrører dine interesser, som vi overvåger. Du kan ikke få os til at stoppe med at gøre det, og det vil ikke altid være tydeligt, at det er en reklame.
- Vi kan ændre eller stoppe Instagram eller stoppe din adgang til Instagram på et hvilket som helst tidspunkt, med en hvilken som helst begrundelse og uden at fortælle dig det på forhånd. Vi kan også – med en hvilken som helst begrundelse – slette opdateringer og andet indhold, som det passer os, uden at fortælle dig det. Hvis vi gør det, vil vi ikke være ansvarlige for at skulle udbetale dig nogen penge, og du har ikke ret til at klage.
- Vi kan – med en hvilken som helst begrundelse – tvinge dig til at droppe dit brugernavn.
- Vi behøver det ikke, men vi har ret til at fjerne, ændre, blokere og/eller overvåge alt, hvad der postes eller enhver profil, som vi synes bryder nogle af disse regler. Vi er ikke ansvarlige, hvis nogen bryder loven eller bryder nogle af disse regler; men hvis du bryder dem, er du ansvarlig. Du bør bruge almindelig sund fornuft og din gode dømmekraft, når du bruger Instagram.

8. Selvom du ikke ejer din data, ejer vi vores. Du må ikke kopiere og indsætte Instagrams logoer eller andet, som vi har lavet, eller fjerne det eller forsøge at ændre det.

9. Du kan lukke din Instagram konto ved at logge ind på Instagram og udfylde denne formular.
Hvis du gør det, vil dine fotos, opdateringer og profil forsvinde fra din konto, men hvis nogle har delt dine fotos eller personlige oplysninger, eller hvis vi selv har brugt dem – uanset hvad vi har brugt dem til – vil de måske stadig være at finde på Instagram.

Vi vil også beholde alt det data, vi allerede har fra dig, og vi kan bruge det som forklaret i paragraf 5 ovenfor.

10. Vi kan ændre disse regler når som helst ved at poste en opdatering på Instagram, uanset om du lægger mærke til det eller ej. 

Øvrige regler

1. Du skal være 13 år eller mere.

2. Lad være med at poste noget, der viser vold eller noget, der kan gøre andre mennesker bange og lad være med at poste nøgenbilleder.

3. Lad være med at bruge andres profil uden deres tilladelse og lad være med at prøve at finde deres login-informationer (brugernavn og kodeord).

4. Lad ikke andre bruge din profil.

5. Sørg for at holde dit kodeord hemmeligt.

6. Lad være med at mobbe andre og lad være med at poste noget forfærdeligt eller strengt om andre.

7. Lad være med at poste andres private eller personlige information.

8. Brug ikke Instagram til at gøre noget ulovligt eller gøre noget, vi fortæller dig, at du ikke skal gøre.

9. Hvis du vil tilføje en hjemmeside til dit brugernavn, så sørg for at få tilladelse af Instagram først.

10. Lad være med at ændre noget på vores hjemmeside eller apps, lad være med at uploade en virus eller lignende. Lad være med at sende os ideer om, hvordan vi kan forbedre Instagram.

11. Brug ikke noget software eller en robot til at lave profiler eller til at tilgå Instagram og lad være med at sende spam-mails.

12. Læs vores retningslinjer og overhold dem, når du bruger Instagram.

13. Lad være med at gøre noget, der kan påvirke, hvordan andre bruger og nyder Instagram.

14. Lad være med at opfordre nogen til at bryde disse regler.

Kilde: Growing Up Digital – a report of the Growing Up Digital Taskforce, januar 2017 udgivet af The Children's commissioner (Englands børneombudsmand). I rapporten har man bedt et advokatfirma oversætte Instagrams betingelser til almindeligt engelsk. Vi har så oversat det til dansk.  

Spørgsmål til debat

Overrasker det dig, at Instagrams betingelser er sådan?

Du mister kontrollen

Facebook, Instagram, Snapchat og andre sociale medier kan have forskellige betingelser. Men generelt skal man regne med, at man mister kontrollen over de billeder, man uploader.

Man skal også regne med, at alt, hvad man gør på de sociale medier, bliver registreret og gemt, og at oplysningerne bliver solgt videre til firmaer, der kan bruge oplysningerne til at markedsføre bestemte produkter, som de gerne vil have dig til at købe.