Pas på dig selv i den digitale verden

Alt det, vi foretager os på nettet og fortæller om os selv på de sociale medier – alt hvad vi liker, deler og klikker på – kan blive tracket, gemt og brugt.

Uden vi er klar over det, kan data blive hentet ud ud af vores mobiler. Det gælder både vores fotos, vores kontakter, oplysninger om de steder, vi befinder os, og alt muligt andet. Derfor er det en god idé altid at tænke over, hvad man foretager sig på internettet og de sociale medier.  

Privatlivsindstillinger
Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, hvor åben og tilgængelig man har lyst til at være på de sociale medier, men det er i hvert fald noget, man bør tage stilling til. Tænk over, hvad du poster, og hvem der kan se det. Skal alle kunne se dit indhold? Eller kun dine venner?

På de fleste sociale medier kan man selv bestemme, hvilke oplysninger der skal være synlige på profilen, og ved at sætte sig ind i det undgår du at dele noget med andre, som du i virkeligheden ikke har lyst til, at de skal se.
Du kan f.eks. indstille din Facebook-profil til, at du altid skal godkende indhold, du er tagget i, før det lægges på din tidslinje. Og Instagram kan du indstille til, at du altid skal godkende nye følgere af din profil. På den måde undgår du, at uvedkommende har adgang til dine billeder.

Du kan aldrig vide dig sikker
Uanset hvordan du har sat dine privatlivsindstillinger, kan du aldrig helt styre, hvem der får adgang til det, du lægger ud. Selv om billeder og videoer f.eks. forsvinder på Snapchat efter 10 sekunder, så forsvinder de ikke for altid. Der er flere eksempler på, at Snapchat-billeder er blevet lækket og lagt ud på nettet.

Sikre og personlige passwords
Du bør også sikre dig, at andre ikke får adgang til dine konti på de sociale medier. Det er en god idé at have et password, som er svært for andre at gætte, ligesom du aldrig skal afsløre din adgangskode til andre.

Og hvis du logger på fra en anden computer end din egen, skal du sørge for ikke at svare ‘ja’, når internet-browseren spørger dig, om den skal gemme dit login. For ellers risikerer du, at andre misbruger muligheden for at logge ind som dig.

Vær kritisk og pas på dig selv
Vær altid kritisk over for venneanmodninger fra folk, du ikke kender. Du skal ikke føle dig forpligtet til bare at acceptere en venneanmodning - og generelt er det ikke en god idé at være venner med nogen, du ikke kender.

Hvis nogen chikanerer dig, er det i orden at blokere dem, så de ikke længere kan kontakte dig.

Hvis du skulle være så uheldig, at nogle deler private og grænseoverskridende informationer eller billeder af dig, kan du få hjælp til at slette det – eller i hvert fald begrænse skaden mest muligt – på sikkerchat.dk

Spørgsmål til debat

Hvad kan der ske, hvis dine informationer – fx din Facebook- eller Instagramprofil -kommer i de forkerte hænder?

Få hjælp til at slette

Hvis du har fået delt private, grænseoverskridende eller krænkende informationer, billeder eller video, kan du få hjælp på Sikkerchat. 

Sletdet

Har du været nøgen på nettet?

Hvis du skulle være så uheldig, at nogle har delt nøgenbilleder af dig mod din vilje, kan du få gode råd til, hvad du skal gøre i folderen ‘Nøgen på nettet’.

Nøgen på nettet