Børneombudsmand: Børn og unge mangler rettigheder online

Børn og unge bruger i gennemsnit flere timer hver dag på at være online. Og meget af tiden foregår på sociale medier, hvor børn og unge siger ja til vilkår og betingelser, som de ikke kender.

F.eks. fylder Instagrams betingelser 17 sider og er skrevet i et meget svært sprog. Det betyder, at børn og unge (og voksne også) – uden at vide det – siger ja til helt urimelige vilkår. Og det giver virksomhederne bag sociale medier som f.eks. Instagram og Facebook magt over børn og unges data.

Sociale medier opfører sig uansvarligt
Det mener den engelske børnekommisær/børneombudsmand Anne Longfield er et stort problem. Hun mener nemlig, at virksomhederne bag de sociale medier (f.eks. Instagram og Facebook) har alt for meget magt, og at de opfører sig uansvarligt over for børn og unge. Og de skal ikke engang stå til regnskab for det, men kan stort set opføre sig, som det passer dem.

Hun mener derfor, at man skal tvinge de sociale medie-virksomheder (f.eks. Instagram og Facebook) til at skrive deres betingelser i et letforståeligt sprog. 

Børn og unge skal have flere rettigheder
Hun mener også, at børn og unge skal have flere rettigheder til at beskytte deres privatliv.
“Det er vigtigt, at de hurtigt kan få fjernet indhold om dem, hvis de ønsker det,” siger hun.

Hun synes, at børn og unge bør have en digital ombudsmand, der kan hjælpe dem med at få fjernet indhold på sociale medier, og som kan sørge for, at virksomhederne bag de sociale medie opfører sig på en mere ansvarlig måde. 

Kilde: childrenscommissioner.gov.uk

Skriftlig opgave

Udform et interview-skema, som du vil bruge på elever på skolen. Interviewet skal belyse, om de kender til deres rettigheder i den digitale verden. Du kan også vælge en anden målgruppe, fx voksne på dine forældres alder, og udspørge dem om deres vaner og kendskab til lovgivning på området.

Ingen hjælp fra Instagram

Mange af de unge, der kontakter Instagram for at få fjernet indhold om dem selv, oplever, at Instagram ikke hjælper dem.

Kilde: Growing Up Digital – a report of the Growing Up Digital Taskforce