Luk alle i klassen ind i fællesskabet

Klassen er et fællesskab, hvor der skal være plads til alle – også på de sociale medier. Hvis nogen er udenfor, så vær en god kammerat og luk dem ind.

Det er ikke okay bevidst at ignorere klassekammerater og lukke dem ude fra fællesskabet på de sociale medier. Det er nemlig mobning. Alle i klassen har et ansvar for, at alle inviteres ind i fællesskabet – og det gælder også på de sociale medier.

Måske har du oplevet, at nogle i klassen er blevet mobbet og holdt udenfor. Det kan være rigtig ubehageligt at være vidne til. Måske har du lyst til at hjælpe dem, men synes det er svært. Når man ser andre blive mobbet eller holdt udenfor, kan man nemlig blive bange for, at det går ud over en selv, hvis man blander sig. Det kan også være, man ikke tror, at det hjælper at gøre noget.

Bland dig ikke udenom
Men det er vigtigt, at du gør noget. Du skal nemlig ikke bare blande dig udenom. Udelukkelse fra fællesskabet er meget skadeligt for dem, der går ud over, og faktisk også for alle dem, der er vidne til det. Mobning er meget usundt, fordi mobning skaber en masse frygt hos os allesammen. Frygt for om vi er de næste, mobningen rammer.

Men hvis vi alle sammen siger nej til mobning, kan mobning ikke ske. Hvis vi allesammen passer på hinanden og hjælper hinanden, bliver det nemlig meget svært for dem, der mobber, at blive ved med det. Stå sammen om at passe på hinanden i jeres klasse. 

Spørgsmål til debat

Tænker du over, at du også har et ansvar over for dine klassekammerater og venner på de sociale medier? 

Hvad kan du gøre?

  • Inviter dem med i fællesskabet, som står udenfor.

  • Bland dig når du bliver vidne til, at nogle bliver behandlet dårligt – især hvis du kender dem. Skriv f.eks. til dem, at du ikke er enig med dem, der mobber. Og bed mobberen om at stoppe.

  • Det kan være svært at sige fra, hvis man er alene. Lav evt. en aftale med andre om, at I sammen siger fra.

  • Sig det til en voksen, f.eks. en lærer eller dine forældre.

Mobning er

  • At holde nogen ude for fællesskabet f.eks. ved bevidst at ignorere dem, aldrig like deres billeder eller undlade at invitere dem med ind i fælles grupper, Messenger-samtaler osv.
  • At hænge nogle ud eller skrive ubehagelige beskeder til dem.

Vær modig

Hvis du griber ind og hjælper dem der står uden for fællesskabet, kan du være stolt af dig selv. Så er du en god kammerat og en stærk person, som andre kan føle sig tryg ved.